kezdd el begépelni a keresett szöveget, majd nyomj egy entert-t a keresés indításához

Kertbarát klub

Gábner István tavaszi kertészeti tanácsai

Tisztelt kertbarátok! Mivel én magam is kiskert tulajdonos vagyok és engemet is csalogat ki kertembe az egyre melegedő napsugár, szükségét érzem az időszerű ker...

Időpont

2021. március 31.-április 30.

Kertbarát klub_0

Tisztelt kertbarátok!

Mivel én magam is kiskert tulajdonos vagyok és engemet is csalogat ki kertembe az egyre melegedő napsugár, szükségét érzem az időszerű kerti munkák megkezdését. Ha nem tűnik szerénytelenségnek, ezeket én megosztom veletek.

Először végigsétálva a kis virágoskert mellett örömmel látom, hogy a krókusz, a nárcisz és néhány virágkezdemény kidugták zöld kis buksijukat. Óvatosan meglazítom körülöttük a talajt és tervezgetem, hogy idén milyen virágokkal díszítem kertemnek ezt a részét.

A gyümölcsfák gondozására rátérve, már hozzá lehet fogni a metszéshez. Ha van elszáradt ág, azt feltétlen el kell távolítani és az erős tavalyi hajtásokat szükség szerint visszametszeni két három rügyet hagyva, vagy azokat is eltávolítani figyelve a fakorona formaságára. A fa törzsét érdemes átvizsgálni főleg az idősebb fák esetében, ha kell kaparóvassal átkaparni majd meg drótkefézni úgy, hogy az alsó élő szövet  ne sérüljön. A lekapart elhalt részt a fa tövéhez terített fóliáról össze kell szedni és elégetni.  A fák metszése, korona alakítása által okozott nagyobb sérüléseket zárjuk le valamilyen sebkezelő anyaggal. Ha akarunk ültetni valamilyen gyümölcsfát, ribizli, egres vagy egyéb bokrot, ha lehet szerves trágyával jól előkészített és megfelelő méretű gödörbe már ültethetünk.

Ezekkel végezve olajos lemosóval vagy 2,5 % bordói lével alaposan permetezzük (mossuk) le a fákat és minden gyümölcsöt termő bokrot.  

Mivel a szőlő fiatalabb vesszői érzékenyebbek a fagyra és még előfordulhat egy - egy erős fagyos nap vagy éjszaka, ezért a szőlőmetszésével még várhatunk pár hetet, viszont a lugas támasztékait igazítsuk meg, pótoljuk ki feszítőhuzalokkal együtt.

Ha rendbe tettük a növényzetet, a talajt is elkezdhetjük előkészíteni a tavaszi veteményezéshez. Ha módunkba van szerezzünk be szerves trágyát, érdemes rááldozni, meghálálja a kert. A növények legfontosabb eleme a nitrogén, a foszfor és a kálium, de különböző növények igénye szerint egyéb  műtrágyát  is használhatunk. A kiszórandó négyzetméterenkénti mennyiség a csomagoláson fel van tüntetve.
A szerves és műtrágyák kijuttatása inkább ősszel ajánlatos, de
ha ezt elmulasztottuk, még nem késő most sem megtenni. A túlzott megtrágyázást azért kerüljük.  Úgy gondolom, ha ezeket a kerti munkákat elvégezzük, akkor jó időt is kívánva magunknak bizakodhatunk, hogy sok örömünk lesz idén is a kertünkbe.

 

Budapest, 2021. március  

                                                                                              Tisztelettel: Gábner István         


A változtatás jogát fenntartjuk, az aktuális rendelkezéseknek megfelelően.

Ugrás a lap tetejére